Nieuws

Uitgelicht

Contributie 2021

Een kleine herinnering namens de penningmeester en het bestuur van de WPZ om Uw contributie voor het jaar 2021 tijdig over te maken, mocht U dat nog niet gedaan hebben.

Het bestuur hoopt natuurlijk om in 2021 bijeenkomsten te kunnen plannen maar zeker is dat er twee Craniums op de deurmat vallen. Dé contributie is alleen hierom een essentieel onderdeel van onze vereniging.

Overmaken kan simpel en op de website staat zelfs een link naar Paypal.

https://pleistocenemammals.com/betalen/

Dank,

Het Bestuur van de WPZ

 

Uitgelicht

Leestip: Records of beaked whales Ziphirostrum and Aporotus (Odontoceti, Ziphiidae) from the Miocene of The Netherlands

Zojuist verschenen in het on-line tijdschrift Deinsea van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam, geschreven door de WPZ-leden Hidde Bakker en Klaas Post, een artikel over resten van spitssnuitdolfijnen, opgekord uit de Westerschelde monding, met o.a. een melding van een voor Nederland nieuw genus (geslacht) spitssnuitdolfijn. Wat meer willen weten over de spitssnuitdolfijnen, de omvangrijke familie van tandwalvissen, die bekend staan als aangepast aan het leven in de open en diepe oceanen? Dan is dit artikel een aanrader.

Om het artikel te downloaden klik op onderstaande link:

Link naar de PDF

 

 

 

Het eerste deel van de filmreeks Mammoeten en Mammoetecologie

 
Op zondag 21 februari 17:00 uur is de première van het eerste deel van de filmreeks Mammoeten en Mammoetecologie, het internationaal mammoetsymposium in Dendermonde uit 2018. Opnieuw ge-edit door Nike met een frisse moderne “look & view”. Vijf uur is een mooie tijd om -na een dag strandvondsten- naar uit te kijken en de avond te beginnen!

Nieuw licht op de evolutiegeschiedenis van de mammoeten

In het gerenommeerde tijdschrift Nature van 17 februari 2021 verscheen een artikel van een groep van 22 auteurs (Tom van der Valk et alii, 2021) getiteld: “Million-year-old DNA sheds light on the genomic history of mammoths”.

Skelet van een Columbus mammoet, Hot Springs, South Dakota. Foto Mammoth Site, Hot Springs, SD, USA.

In dit artikel wordt beschreven hoe uit meer dan een miljoen jaar oud DNA van mammoeten nieuw licht geworpen wordt op de evolutiegeschiedenis van de mammoeten. In 2013 was het al gelukt om uit bijna 800.000 jaar oud aDNA het genoom van fossiele paarden te ontcijferen .

 

( zie bijvoorbeeld deze korte video Klik hier voor de Video)

In Zweden heeft men nu hetzelfde gedaan maar dan aan de hand van aDNA van mammoeten. Er wordt in het artikel gerapporteerd over drie mammoeten, Mammuthus trogontherii (steppenmammoet uit het Vroeg- en Midden-Pleistoceen), Mammuthus primigenius (wolharige mammoet uit het Laat-Pleistoceen) en Mammuthus columbi (Columbus of Noord-Amerikaanse mammoet uit het Midden- en Laat-Pleistoceen).

De auteurs ontdekten dat er twee verschillende mammoet evolutielijnen zijn ontstaan in Oost Siberië: een die de wolharige mammoet met een verspreiding over Eurazie en Noord-Amerika voortbracht en de andere de Columbus mammoet die uitsluitend in Noord-Amerika voorkwam.

De digitale nieuwsbrief GIZMODO van 17 februari 2021 heeft mevrouw Jeanne Timmons uitgenodigd het artikel toe te lichten voor een groot publiek. Mevrouw Timmons is eigenaresse van het blog https://mostlymammoths.wordpress.com/ en heeft veel ervaring met het goed en helder weer geven van complex wetenschappelijk paleontologisch onderzoek. Voor haar bijdrage in GIZOMODO klik op de onderstaande link:

https://gizmodo.com/million-year-old-mammoth-teeth-contain-oldest-dna-ever-1846287115

 

 

 

Schitterende strandvondst op het Eiland van Wight (Verenigd Koninkrijk).

 
Daar smult een WPZ-er van!
Fossielenverzamelaars troffen bij toeval op het strand van het Britse eiland Wight een reusachtig opperarmbeen aan van een olifantachtige uit het Pleistoceen. Het opperarmbeen is helemaal compleet en wordt momenteel onderzocht of het heeft toebehoord aan een wolharige mammoet, Mammuthus primigenius, of dat het afkomstig is van de zogenoemde bosolifant, Elephas antiquus. Beide soorten pleistocene slurfdragers zijn van het eiland al bekend. Zelden dat zo’n gaf bewaard opperarmbeen wordt gevonden. Een echte toevalstreffer. Voor het hele verhaal met leuke foto’s, klik op onderstaande link